Docu + Voku: Ceci n’est pas une patate

docu voku

Een organisatie van Collectief Cursief, Climaxi & Masereelfonds.14u. Start samen koken, iedereen welkom!

18u. Voku/ Volkskuchen/ Volkskeuken = een kwalitatieve, veganistische maaltijd aan vrije bijdrage. Door overwegend te werken met voedseloverschotten of zelf-gekweekte groentjes tonen wij dat gezond eten absoluut niet duur hoeft te zijn. Voku’s zijn veganistisch omwille van de positieve invloed op dier, milieu en eigen gezondheid. Door middel van het principe van vrije bijdrage te hanteren, kan iedereen betalen naar eigen mogelijkheden, iedereen kan dus een hapje mee-eten! (Wie allergieën heeft, kan dit steeds op voorhand melden)

20u. Filmvoorstelling Fish & Farm: ceci n’est pas une patate

Inleiding door documentairemaker Filip De Bodt

Voor Fish & Farm: ceci n’est pas une patate gingen documentairemakers Filip De Bodt en Geert Lenssens in heel Europa op onderzoek uit om te zien wat de mensen die ons voedsel kweken beroert.

Niet alleen onze eigen boeren komen over hun werk getuigen, maar ook landbouwers van ver over onze grenzen: van een Franse boerin die uitlegt hoe het platteland tot een woestijn hertekend wordt tot mensen uit Afrika en het Midden-Oosten die de gevolgen van de Europese exportpolitiek voor hun lokale economie aanklagen: “De lokale landbouw wordt kapot gemaakt, en de slachtoffers vertrekken met gammele bootjes naar Europa”.

En dan hebben we het nog niet gehad over kolen die niet met vier in één doos passen, aardappelen die je thuis niet kan koken, vreemde insecten in de fruitteelt en schapenmelk waar je geen kaas meer van kan maken…

Gelukkig zijn er ook boeren die voor zichzelf opkomen: ze hebben geen nood meer aan veilingen of aan een grootschalige aanpak, en verkopen rechtstreeks aan de consument.

Andersom kopen de klanten soms samen aan, of organiseren ze zich in voedselteams. Want allebei vinden ze eerlijke en kwaliteitsvolle voeding van levensbelang.

FISH & FARM: CECI N’EST PAS UNE PATATE
Regie: Filip de Bodt
B 2017, 70 min.

Een reportage van TV Oost over ‘Ceci n’est pas une patate’:
https://www.tvoost.be/nieuws/climaxi-landbouw-bevindt-zich-in-een-diepe-crisis-48846